Небесни фенери

Небесните фенери, познати още като Конгминг фенери, са традиционна част от някои азиатски култури. Произвеждат се от обработена оризова хартия върху бамбукова рамка и съдържат малка свещ или восъчна плочка. Когато небесният фенер се запали, пламъкът нагрява въздуха в хартиеното тяло и той се издига. Фенерът остава във въздуха само докато пламъкът гори, след това пада на земята.

Смята се, че фенерите са първите балони с горещ въздух, изобретени от военния стратег Джугъ Лян, наричан още Кумин. В края на трети век се използват като сигнални балони по време на война. Практика за китайците е да приписват велики открития на значителни исторически личности, а не на действителните изобретатели. Според историка Джоузеф Нийдхам, китайците експериментират с малки балони с горещ въздух още през 3 век пр.н.е., което предполага, че приписването на изобретението на Кунмин не е достоверно.

В древен Китай, тези фенери се използват за стратегически военни цели. Въпреки това по-късно намират и невоенно приложение — стават популярни сред децата по карнавалите. Впоследствие са включени в Китайския есенен карнавал и в Карнавала на фенерите. В Тайланд, множество летящи фенери се пускат във въздуха по време на фестивала "Yi Peng". Местните вярват, че това помага за прогонване на злите духове. Използват ги също така за украсяване на къщи и улици. Най-известни са фестивалите с небесни фенери в северен Тайланд. Там фенерите са познати като khom loi /летящ фенер/ или khom fai /огнен фенер/. Тайландците ги използват целогодишно за празненства и други специални поводи. По време на фестивала Loi Krathong влюбени двойки се събират на брега на река, за да пуснат в нея цветя, летящи или водни фенери. Смята се, че това носи късмет. Много тайландци вярват също, че фенерите са символ на техните проблеми и излитането на фенера е всъщност „излитането“ на проблемите.

 

Изпратете послание на звездите

Перфектно допълнение за пиротехнически спектакли, сватбени тържества, рождени дни, годишнини, церемониии по откривания, партита и други мероприятия.

Летящи фенери - Специал

Това са най-високо качествените фенери на пазара. Направени са от негорима памучна хартия, която се къса много по трудно от обикновената, оризова-негорима хартия. Бамбуковата рамка е направена от зелената част на бамбука, което я прави изключително гъвкава и значително по-трудна за повреждане при транспорт. Горивната плочка е с размери 9см х 6см, шест пластова, като между всеки пласт има хартиена вложка, която засилва горенето и повишава ефективността на пламъка. Специал фенерите са напълно биоразградими и не съдържат азбестови частици. Горивната плочка се пали изключително лесно и изпълва хартиения фенер с достатъчно топъл въздух за да излети за по-малко от минута. Светещият фенер се издига във въздуха на височина до 1 километър.

Размер:  38 см – 60 D х 103 см H

Тегло: 75 грама

Полет:  до 10 минути

Летящи фенери - Червено сърце

Размер:  38 см – 45 D х 90 см H

Тегло: 73 грама

Полет:  до 7 минутиВодни фенери - Свещен лотус

Изработват се във форма на свещеното цвете „Лотус” от традиционна негоряща оризова хартия с бамбукова рамка. В опаковката на всеки воден фенер е прибавена и чаена свещичка, която следва да се закрепи в центъра му, листенцата на лотуса се прегъват нагоре под ъгъл от около 45 градуса. След като се запалят светват и отплават. Водните фенери са особено подходящи за басейни, езерца, вани и други водни площи с малък и обозрим обем. Създават впечатляващ вечерен акцент във водните площи.

Приложение: Езера, басейни

Материал: Негоряща оризова хартия

Друго: Подменяема чаена свещ

Инструкции

Съхранявайте фенерите на сухо място, за да не се овлажнят!

Бъдете сигурни, че времето е спокойно и неветровито, когато пускате фенери. Най-добре е, ако скоростта на вятъра е под 10 км/ч.

Използвайте само на открито пространство далеч от дървета, електропроводи и сгради. Да не се използват небесни фенери ако в радиус от 7 км има летище.

В случай на лек вятър, уверете се, че когато пускате небесния фенер, той не лети към сгради, дървета, летища, пътища или към територия, за която може да представлява опасност.

Уверете се, че всички зрители стоят по посока на вятъра спрямо хората, пускащи небесни фенери.

Препоръчително е да има кофа с вода или пожарогасител наблизо в случай на извънредна ситуация.

6.Небесните фенери не са играчка. Те трябва да се пускат в присъствието на отговорни възрастни.

Да не се използва по време на продължителни периоди на засушаване.

Да не се пускат небесни фенери с разкъсано или повредено тяло.

Да не се пускат небесни фенери от хора в нетрезво състояние или под въздействието на наркотици.

Прочетете внимателно инструкциите за безопасност, преди да пуснете небесни фенери.Oсвободете фенера с две ръце, пожелайте си нещо и се насладете на момента!

 

Извадете хартиения фенер от опаковката и го разпънете до пълен размер, като внимавате да не разкъсате хартиеното тяло. Леко размахайте във въздуха, така че фенерът да се изпълни с въздух.
За да запалите фенера се уверете, че горивната плочка е добре закрепена. Изправете фенера вертикално като придържате горната част и обръча. Запалете горивната плочка на няколко места, за да се осигури равномерно горене. Внимавйте пламъкът да не докосва хартията.
Горивната плочка се оставя да гори докато небесни фенер се изпълни с достатъчно количество топъл въздух.
Когато фенерът е готов да отлети, леко ще се опита да се отдели от ръцете Ви (30-40 секунди).