Любопитно

Окриването на фойерверките е станало преди около 2000 години в Китай, когато местен готвач по случайност смесил три съставки, които често се срещат в кухнята - селитра (калиев нитрат и заместник на солта), сяра (запалително твърдо вещество) и въглища (от овъглени дърва). Готвачът забелязъл, че ако се запали тази купчина, тя гори с голяма сила. Той още забелязъл, че ако същите съставки се смесят и тогава се запалят, то те по-скоро се взривяват, отколкото да горят.Така бил открит барутът.

Още преди началото на новата ера и изобретяването на барута, китайците вече използват подобия на фойерверки. Това вероятно са били парчета зелен бамбук, които гърмели като били хвърляни в огъня. В огъня, бамбукът започвал да цвърчи и да се овъгля и след малко, съвсем неочаквано, избухвал. Причината е в това че,бамбукът расте много бързо и че в него остават затворени въздушни джобове и мъзга, които се разширяват при нагряване и избухват. Съчетанието "избухващ бамбук" е останало като дума за фойерверки и до сега в Китай.

В един от своите алхимични опити китайският монах на име Ли Тиан, живеещ близо до град Лиу Янг в провинция Хунан, открил, че смес от калиев нитрат, сяра и ситно смляна прах от въглища, ако се запали избухва силно, като отделя голямо количество светлина, шум и дим. Той сложил от сместа в бамбукови тръби, запушил ги от двете страни и поставил фитил за запалване.Така се появила пиратката.

За пиратките и тогава и сега, китайците смятат, че имат силата да плашат и прогонват злите духове. Именно с тази цел, пиратките са използвани при раждане, смърт и особено по време на Китайската нова година. За да влязат в Новата година без злите сили, китайците разстилат така наречените "китайски черги", наричани още "картечници",които представляват навързани много на брой пиратки.

През 13 век Марко Поло донася барута в Европа и първоначалната му употреба била за военни цели.Италианците били първите европейци, използвали барута за направата на фойерверки. През 18 век., наред с Италия, Германия била другата европейска държава, в която е започнало производството на фойерверки, но и до днес Китай е водещата сила в производството на пиротехническите изделия.

През ХVІ-ХVІІІ в. в Европа станали изключително популярни забавленията с фойерверки. Като идеята за поставяне на огъня под управление на човека, била да се демонстрира силата и властта на богатите по време на различните религиозни празници и церемонии за коронясване.

На руския цар Петър Велики дължим обичая за пускане на фойерверки при посрещането на Нова година.

Най- тежката трагедия в света, свързана с фойерверк шоу е през 1770 година, когато на 16 май след тържествената заря по повод сватбената церемония на Крал Луи 16 и Мария Антоанета, приблизително 800 души са били убити и премазани.

Така наречените "дневни фойерверки" са били създадени в Япония. Разбира се, в тях димът бил в по-голяма степен от огъня и това е разбираемо - на дневна светлина цветният дим е много по-ефектен от искрите и огъня.

Най-големият успешно изстрелян досега звезден снаряд е бил с ефект "букет от хризантеми". Зарядът е бил с диаметър около 1 метър и тегло 250кг. Мортирата, от която е бил изстрелян е тежала 3 тона и е била с височина 4,3метра.Изстрелът е произведен на 16 октомври 1980г. в Япония. Ефектът се е разгърнал в диаметър от 600 метра.

Статичното електричество в дрехите от синтетични материи би могло да възпламени фойерверките. За това хората,произвеждащи фойерверки, носят изцяло дрехи (от бельото до връхните) от памучни материи.